Ovaj je vikend u Varaždinu službeno završen četrnaesti po redu VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladihkojeg organizira udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA uz suorganizaciju Javne ustanove u kulturi Art-kino. Na ovogodišnje izdanje festivala prijavljeno je 1043 animiranih filmova iz 95 zemalja svijeta, a selekcijske su komisije odabrale njih 166 za službena natjecanja koja su održana u Rijeci i u Varaždinu.

U zadnjih desetak dana više od 1200 djece i mladih iz Rijeke i Varaždina pogledalo je 69 profesionalnih animiranih filmova koje su za RAFI sekciju selektirali Dubravka Kalinić Lebinec i Boško Picula. Odlučili su da u kategoriji RAFI 0-6 prvu nagradu dobiva film „Mačkolov” iz Singapura, zatim u kategoriji RAFI 7-10 film „Poput vrane” iz Kanade, u kategoriji RAFI 11-14 film „Putovanje” iz Hrvatske te u kategoriji RAFI 14-18 film „Ciganske price: Čarobna lula” iz Mađarske.  

Nakon što je stručni VAFI žiri pogledao svih šest službenih projekcija, dodijeljene su nagrade najboljim animiranim filmovima u VAFI sekciji 14. VAFI & RAFI festivala. Ovogodišnji stručni žiri djelovao je u sastavu Hana Repše, voditeljica festivala Enimation iz Slovenije, Seta Veličković Cvetković, mentorica brojnih radionica animiranog filma iz Srbije te Daniel Šuljić, animator i programski direktor Animafesta Zagreb, a dodjela nagrada održana je u prostoru Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4. Žiri je između 97 filmova u službenoj konkurenciji VAFI sekcije odlučio da prve nagrade idu filmovima „Različitost spašava“ grupi autora iz FKVK Zaprešić, Hrvatska u MINI kategoriji, „Autobusna stanica“ također iz Hrvatske, iz Narodnog sveučilišta Dubrava, u MIDI kategoriji te „Cijena“ iz Poljske u MAXI kategoriji.

Članice žirija Plavog VAFI-ja u sastavu Ana Dokler, urednica portala medijskapismenost.hr, zatim tajnica Hrvatskog filmskog saveza i producentica Tatjana Ačimović te predstavnica Ureda UNICEF-a Hrvatske Marina Knežević Barišić prvu nagradu su također dodijelile filmu „Različitost spašava“ FKVK Zaprešić iz Hrvatske! Smatraju kako ovaj film mlade autorice i autora na duhovit i dječje razigran način progovara o temama različitosti, tolerancije, pravu djeteta na izražavanje svojeg mišljenja i važnosti participacije u donošenju odluka koje utječu na njihov život. Film pokazuje da je upravo to što smo svi različiti i posebni na svoj način, velika vrijednost koja obogaćuje i društvo i pojedinca. Kroz film se provlači tema važnosti zajednice i brige o onima koji nas okružuju. Ovaj film još jednom pokazuje koliko je važno djeci osigurati priliku da se slobodno izražavaju kroz stvaranje priča i animacije te tako progovaraju o njima važnim temama.

Na ceremoniji zatvaranja prisutni su pogledali animirane filmove nastale u sklopu radionica za vrijeme trajanja festivala. Tako je ponovno ostvarena suradnja voditeljica Kerameikona i voditelja VANIME, a kroz igru s glinom nastao je film pod imenom „Što usta zbore to ruke tvore“. Drugu radionicu s mladim polaznicama vodila je japanska animatorica Maya Yonesho, a riječ je o projektu “Daumenreise” kojeg je osim u Varaždinu održala i u Rijeci. Specifičnost ove putujuće radionice eksperimentalne animacije su mali rižini papirići na koje polaznici crtaju svoje motive grada posebnim flomasterima, a zatim se nastali crteži fotografiraju u prostoru te montiraju u film. Animatorici Yonesho je ovo drugi posjet VAFI festivalu na kojem je gostovala prije jedanaest godina, a ovog su puta nastali filmovi „Regata“ i „Cipelcug“.

Festival je održan pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centara, Grada Varaždina, Grada Rijeke i Varaždinske županije, a uz pomoć Hrvatskog filmskog saveza, ASIFA Hrvatske, Dječje kuće, POU Varaždin i kina GAJ u ulozi suorganizatora. Organizatori ovim putem zahvaljuju svim pokroviteljima, suorganizatorima, ali i brojnim partnerima te medijskim pokroviteljima koji ih podržavaju sve ove godine te najavljuju veliko slavlje povodom petnaestog izdanja festivala kad će zemlja partner biti Belgija.

Rezultate pronađite u nastavku:

VAFI pobjednici

RAFI pobjednici