27 May - 2 June 2019

VAFI – internacionalni festival animiranih filmova djece i mladih Varaždin pokrenut je u želji da od Filmsko-kreativnog studija VANIME, Varaždina, ali i Hrvatske, učinimo mjestom gdje će djeca, mladi, profesionalci, naši gosti, ali i svi zaljubljenici u animirani film moći izmjenjivati svoja iskustva te stvoriti nova prijateljstva van granica države, mjestom gdje će djeca i mladi moći uživati u filmovima, naučiti nešto novo i istovremeno se međusobno družiti. Tako će biti zasjenjena sama svrha većine festivala i stvoriti okolinu gdje će VAFI biti festival filmova, animacije, djece i mladih, a ne samo nagrada.

VAFI promovira isključivo univerzalne i trajne vrijednosti te stvaralaštvo djece i mladih. VAFI 5 nadopunjen je i animiranim filmovima rađenim upravo za njih – za djecu i mlade, a nastavlja i dalje sa širenjem horizonata predstavljajući razne oblike i mogućnosti animacije koje prezentira kroz partnera festivala. VAFI također promiče dječja prava kroz nagradu PLAVI VAFI koja se dodjeljuje za film koji najviše promiče dječja prava.

Spoj “velikih” i “malih” animatora prilika je da “mali” animatori razgovaraju s “velikim” animatorima, da se druže, izmjenjuju iskustva, a ujedno se vrijedni članovi VANIME, organizator VAFI-ja direktno uključiti u prosudbu i ocjenjivanje najboljih animiranih filmova za djecu i mlade. Specifična je to situacija gdje će djeca animatori ocjenjivati odrasle kolege, dok će odrasli ocjenjivati djecu i mlade.

Dio VAFI-ja koji predstavlja animirane filmove OD djece i mladih od 5. VAFI-ja nosi ime JUNIOR, dok se dio animiranih filmova ZA djecu i mlade zove SENIOR. Od 9 VAFI-ja, kategorija SENIOR se mijenja u kategoriju RAFI koja se odvija prvih 3 dana u Rijeci.

Partner

Organizer