27 May - 2 June 2019

VAFI selekcija

Ana Đordić

Rođena je 1983. godine u Zagrebu. Diplomirala je kroatistiku i filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radi kao nastavnica hrvatskog jezika i filmske umjetnosti u XIII. gimnaziji. Suvoditeljica je „Filmske nastave @kino Tuškanac“ te „Metodičkih vježbi za nastavu filma u srednjoj školi” na Školi medijske kulture „dr. Ante Peterlić“ u organizaciji Hrvatskoga filmskog saveza. Vanjska je suradnica Hrvatskoga filmskog saveza na obrazovnim i revijskim programima te Hrvatskoga audiovizualnog centra na projektu filmske pismenosti. Pohađa Poslijediplomski doktorski studij književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.


Kristijan Petrović Kiki

Rođen je 1976. godine u Varaždinu. Za animirane likove i film interes je pokazivao od od najranije dobi, tehnički kad je shvatio da postoji neka kutija koju zovu televizijom. U vrijeme odrastanja, specijalizirani kanali za tzv. crtiće kao i YouTube kanali s animiranim fimovima nisu postojali. To je pojam crtića činilo još vrijednijim. U svojoj petoj godini (tako su mu rekli), uzima flomastere, kemijske i olovke u ruke i ne prestaje crtati, doslovce po svemu. prolazi vrijeme, a rezulat toga je bila njegova prva objavljena karikatura u tjedniku Varaždinske vijesti, 1993. godine. Od tada kontinuirano objavljuje karikature sve do 2005. godine. Početkom 90′-tih, u suradnjim s književnikom Denisom Peričićem objavljuje i u Večernjem listu. Nakon završetka varaždinske Gimnazije, upisuje  Fakultet politoloških znanosti, popularno novinarstvo, a nakon par mjeseci dvojbi, nosi svoje crteže u Zagreb film. Polazi Školu animiranog filma kod Joška Marušića, a nakon nekog vremena dobiva priliku raditi na predlošcima Letećih medvjedića (Smuc i Smradac). U Varaždin se uključuje u Udrugu atrip autora Varaždin – USAV, a koja pak na mjesečnoj bazi izdaje fanzin StripTiz, gdje objavljuje svoje table sve do njegova gašenja. Njegov je rad na stripu, karikaturi i animaciji vremenom stao, zbog posla, no nada se –  samo privemeno.


RAFI selekcija

Dubravka Kalinić Lebinec

Dubravka 1986. godine pokrenula Školu animiranog filma „VANIMA – Varaždinski animatori“. Pod njenim vodstvom, kroz osamnaest godina rada, filmsku animaciju je učilo dvjestotinjak djece autora izradivši šezdesetak filmova nagrađivanih na domaćim i stranim festivalima neprofesionalnog animiranog filma. U istom razdoblju Dubravka održava predavanja s područja filmske kulture u razrednoj nastavi i izvannastavnim aktivnostima na stručnim skupovima učitelja razredne nastave kako u Varaždinu tako i u drugim hrvatskim gradova. Od 2004. godine vodi grupu pod nazivom „Školsko kino Dođi, vidi, viči”, a nekoliko godina kasnije proširuje područje djelovanja grupe i mijenja naziv u „Medijska kultura Dođi, vidi, viči”. Od 2015. godine ponovo se bavi filmsko-pedagoškim radom kao voditeljica Ljetnih filmskih radionica i redovitih grupa Filmsko-kreativnog studija VANIMA.


Barbara Zupičić

Rođena je 1973. godine u Rijeci.  U razdoblju od 2002. do 2014. godine radila je  u Odjelu gradske uprave za kulturu Grada Rijeke. Od  2014. godine radi u javnoj ustanovi Art-kino na poslovima vođenje obrazovnih programa za djecu i mlade a posebno na razvijanju dugogodišnjeg edukativnog projekta „Škola u kinu“koji ima za cilj razvoj filmske pismenosti kod djece od najranije dobi i koji godišnje u kino dovede više od 15.000 djece i mladih, od vrtićkog do srednjoškolskog uzrasta.  Pored navedenog, sudjeluje u programiranju redovnog kinoprikazivačkog programa za djecu te u osmišljavanju, organizaciji i neposrednoj provedbi drugim radioničkih i posebnih filmskih programa Art-kina namijenjenih djeci i mladima te nastavnicima u školama („Putujuće filmske radionice“ u riječkim osnovnim školama, „Riječki dani medijske pismenosti“, projekt „Kino dan“, „Praznici u kinu“, itd.). bilo u organizaciji same ustanove bilo u suradnji s vanjskim partnerima. Od 2017. godine zadužena je i za osmišljavanje i provedbu programa Art-kina za „Festival Tobogan“ kao  dijela „Dječje kuće“jednog od programskih pravaca Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Izvršna je producentica „VAFI & RAFI“ – internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih u Rijeci.


Ana Sever

Rođena je 1989. godine u Varaždinu. Završila je stručni studij Multimedije, oblikovanja i primjene na Sveučilištu Sjever. Od 1999. godine bavi se fotografijom, osvajala brojne nagrade i sudjeluje na nacionalnim i internacionalnim izložbama. Tijekom studija postepeno prelazi na medij filma, te se počinje se baviti animacijom i eksperimentalnim filmom, te sudjeluje na brojnim festivalima. Zaposlena u Filmsko-kreativnom studiju VANIMA i izvršna je producentica „VAFI & RAFI“ – internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih u Varaždinu. Svojim radom s djecom i mladima promiče medijsku kulturu, filmsku i medijsku pismenost. Članica je ASIFA Hrvatske.

Partner

Organizer