Da je Varaždin već godinama, zahvaljujući Filmsko-kreativnom studiju VANIMA, jedno od središta filmske animacije u Hrvatskoj dobro je poznato. Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih VAFI & RAFI što ga varaždinska VANIMA organizira dvanaestu godinu zaredom, odavno je pozicionirao Varaždin i u svjetskim okvirima. Dokaz za to nisu tek podaci o 845 animiranih filmova iz više od 90 zemalja svijeta prijavljenih za ovogodišnji festival, te brojne manifestacije koje prate ovo veliko natjecanje dječjih animiranih filmova i filmova za djecu što se odnedavno uz Varaždin dijelom odvija i u Rijeci. Snagu i renome festivala pokazuju i imena članova žirija i gostiju koji su proteklih dana bili u Varaždinu. I slični festivali kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu, budžetski daleko jači od varaždinskog, teško bi se mogli pohvaliti žirijem koji je ove godine odabrao najbolje filmove VAFI sekcije.

Tako je ovu nedjelju emitiranjem uživo stručni VAFI žiri nakon odgledanih šest službenih projekcija dodijelio nagrade najboljim animiranim filmovima u VAFI sekciji 12. VAFI & RAFI – internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih. Na čelu ovogodišnjeg stručnog žirija bio je Amerikanac Joshua Staub, član Akademije filmskih umjetnosti i znanosti (AMPAS) koja dodjeljuje američku filmsku nagradu Academy Award (popularnog Oscara). Staub je nagrađivani redatelj i animator, svojevremeno član Disney studija, a koji trenutno radi zaNetflix. Sudjelovao je u više od 20 nagrađivanih filmskih projekata među kojima su animirani oskarovci Frozen, Paperman i Feast. Osim predavanja što ga je protekle srijede, 2. lipnja održao pred studentima Sveučilišta Sjever,  Josh Staub je o svojim zanimljivim i dragocjenim iskustvima iz svijeta filmske animacije u petak, 4. lipnja govorio i starijim i mlađim članovima varaždinske VANIME koji su imali izvanrednu priliku ugostiti ga u svojim prostorima u Centru P4 u Preradovićevoj ulici. Treba reći da Staub nije prvi put u Varaždinu. Prije deset godina sudjelovao je i u programu drugog VAFI festivala i to je također jedna od činjenica koja govori u prilog važnosti koju međunarodni umjetnički krugovi poklanjaju varaždinskoj manifestaciji. Ne treba zaboraviti ni zanimljivu radionicu animacije koju je u sklopu popratnog programa festivala, također u prostoru VANIME u Preradovićevoj ulici vodila Antonija Veljačić animatorica koja zadnjih nekoliko godina vodi „Malu školu crtanog filma“ u Zagreb filmu. Treći član stručnog žirija bio je profesor emeritus Dragan Milinković Fimon iz Srbije koja je bila zemlja partner ovogodišnjeg izdanja festivala.

Nakon što su pogledali 80 filmova u službenoj konkurenciji, stručni je žiri odlučio uMINI kategoriji nagraditi film „Mega mega mega party“ iz Belgije, u MIDI kategoriji „Snovi na kvadrat“ iz Hrvatske i u MAXI kategoriji „Ljetni mrak“ mlade autorice Ivane Šerić, također iz Hrvatske.

Žiri Plavog VAFI-ja u sastavu Maja Flego savjetnica iz Ureda pravobraniteljice za djecu, Marina Knežević Barišić iz ureda UNICEF-a za Hrvatsku te Ana Dokler glavna urednica portala medijskapismenost.hr nagradu dodijelio filmu „Malo božićno drvce“ koji je stigao iz Belgije. Žiri smatra kako nas ovaj film vodi kroz razigranu ekološku priču te kroz niz dječjih prava i potreba suočava nas s nekim od najtežih izazova djetinjstva i pronalazi maštovita rješenja problema. On govori o važnosti očuvanja okoliša, potrebi za pripadanjem i odrastanjem u obitelji, o uvažavanju različitosti i pravu na izbor. A sve to čini na način blizak djeci, služeći se djeci bliskim simbolima i porukama, te potvrđujući vrijednost i ljekovitost dječje stvaralačke igre kroz animaciju.  

U sklopu varaždinskog festivala održana je i Panel rasprava na temu Filmsko stvaralaštvo djece u kriznim vremenima. U jednosatnoj raspravi o ovoj uvijek, a u posljednje vrijeme posebno aktualnoj temi sudjelovali su ranije spomenute članice žirija Plavog VAFI-ja Maja Flego i Ana Dokler te voditeljica VANIME Dubravka Kalinić Lebinec, kao i profesor emeritus Dragan Milinković Fimon iz Srbije. Raspravu je sjajno moderirao politolog i filmski kritičar Boško Picula. Zanimljiva razmišljanja sudionika rasprave moguće je pogledati na snimci objavljenoj na službenim FB stranicama VAFI & RAFI festivala.


Spomenimo kako će zemlja partner idućeg izdanja VAFI & RAFI festivala 2022. godine biti Republika Češka, a organizatori se nadaju kako će trinaest izdanje biti održano uživo u potpunosti.

Pokrovitelji Festivala su Hrvatski audiovizualni centar, Grad Varaždin, Grad Rijeka i Varaždinska županija, a realizacija se odvija uz pomoć  suorganizatora – Hrvatski filmski savez, ASIFA Hrvatske, POU Varaždin i kino GAJ. Organizatori, Filmsko-kreativni studio VANIMA i Art-kino, ovim putem zahvaljuju svim pokroviteljima, suorganizatorima, ali i brojnim partnerima te medijskim pokroviteljima koji ih podržavaju sve ove godine, a pogotovo u ovim izazovnim vremenima u kojima se nalazimo.

Sve informacije vezane uz Festival možete pratiti na službenim internetskim stranicama Festivala www.vafirafi.com ili na službenoj Facebook stranici.