U nedjelju je u Varaždinu službeno zatvoreni trinaesti po redu VAFI & RAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladihkojeg organizira udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA uz suorganizaciju Javne ustanove u kulturi Art-kino. Na ovogodišnje izdanje festivala prijavljeno je 995 animiranih filmova iz više od 90 zemalja svijeta, a selekcijske su komisije odabrale njih 188 filmova za službena natjecanja koja su održana u Rijeci i u Varaždinu.

Tako je ovu nedjelju emitiranjem uživo stručni VAFI žiri nakon odgledanih šest službenih projekcija dodijelio nagrade najboljim animiranim filmovima u VAFI sekciji 13. VAFI & RAFI – internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih. Ovogodišnji stručni žiri djelovao je u sastavu Alena Čadová, producentica prijateljskog festivala Animanie iz Republike Češke, zatim Radostina Neykova, animatorica iz Bugarske, prošlogodišnja dobitnica RAFI nagrade te Petra Balekić, animatorica i grafička umjetnica iz Hrvatske koja se varaždinskoj publici predstavila izložbom radova pod nazivom „Linije“ u prostoru Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4.

Nakon što su članica navedenog žirija pogledale 100 filmova u službenoj konkurenciji, odlučile su uMINI kategoriji nagraditi film Ljudsko bićeiz Hrvatske, u MIDI kategoriji Toucan iz Belgije i u MAXI kategoriji film Rupa iz Poljske.

Žiri Plavog VAFI-ja u sastavu Maja Flego savjetnica iz Ureda pravobraniteljice za djecu, Marina Knežević Barišić iz ureda UNICEF-a za Hrvatsku te Ana Dokler glavna urednica portala medijskapismenost.hr nagradu dodijelio filmu „Zagledani u nigdje“ koji je stigao iz Portugala. Žiri smatra kako je ovaj film spoj haiku poezije, likovne estetike i izvrsne animacije. Film nas uvodi u dječji svijet i iskreno progovara o stvarima koje su djeci važne. Kroz ovaj film vidimo na djelu pravo djece na slobodno izražavanje različitim izražajnim sredstvima – riječju, slikom i animacijom – uz odmjereno vodstvo i podršku odraslih. Ovo je deseta godina djelovanja žirija koji dodjeljuje nagradu plavi VAFI.


Spomenimo kako će partner idućeg izdanja VAFI & RAFI festivala 2023. godine biti Svjetski festival animiranog filma ANIMAFEST.

Festival je održan pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centara, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Grada Varaždina, Grada Rijeke, Varaždinske županije i Primorsko-goranske županije, a realizacija se odvija uz pomoć suorganizatora – Hrvatski filmski savez, ASIFA Hrvatske, Dječja kuća, POU Varaždin i kino GAJ. Organizatori ovim putem zahvaljuju svim pokroviteljima, suorganizatorima, ali i brojnim partnerima te medijskim pokroviteljima koji ih podržavaju sve ove godine.

Rezultate možete pogledati OVDJE