14. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih

 

Datum festivala: 27. svibnja – 1. lipnja 2024. 

Mjesto održavanja: Varaždin, Hrvatska

Rok prijave na festival: 31. siječnja 2024.

Partner: Belgija

VAFI festival je pokrenuti 2010. godine zbog nedostataka specijaliziranih festivala za djecu i mlade koji pristupaju stvaralaštvu animiranih filmova ozbiljno. RAFI je svoje prvo izdanje imao 2018. godine te je time pokrenuta suorganizacija Festivala s Art-kinom.

Dječji film i filmovi mladih autora često su bili trpani pod festivale profesionalaca ili su bili nepravedno kategorizirani. Organizatori smatraju kako nije pravedno da se autori osnovnoškolske dobi  natječu u istoj dobnoj kategoriji kao i srednjoškolci, što je i dalje slučaj kod većine festivala za djecu i mlade.

Koncept Festivala koji je pomno određen još kod osnivanja (2009. godine) isti je do danas, a strateški ciljevi koji su uključivali uvođenje nagrade Plavi VAFI od 3. izdanja te proširivanje na cijelu jednu novu sekciju animiranih filmova za djecu i mlade od 5. izdanja – ostvareni su.

Uz filmske programe službenih projekcija i filmske programe partnera, Festival organizira i radionice, predavanja, predstavljanja, izložbe i okrugle stolove.  Festival je postao prepoznatljiv u struci diljem svijeta, posjetili su ga ljudi s gotovo svih kontinenata, a predstavljeno je više od 90 zemalja.

 

  1. godine je predstavljen znanstveni rad pod imenom Prognostički model festivala animiranog filma u kojem su statistički obrađeni podaci o prvih deset izdanja VAFI & RAFI festivala. Tim radom stvoren je konceptualni model kojim se može bolje planirati sama realizacija i ishod budućih izdanja festivala.

Festival VAFI & RAFI je filmski festival animiranih filmova koje su radila djeca i mladi do 18 godina starosti (VAFI sekcija), ali i filmski festival animiranih filmova za djecu i mlade (RAFI sekcija).

VAFI ima tri kategorije podijeljene po dobi autora:

VAFI MINI – za djecu autore do 10 godina starosti
VAFI MIDI – za djecu autore od 11 do 14 godina starosti
VAFI MAXI – za mlade autore od 15 do 18 godina starosti

NAGRADE
U VAFI sekciji dodijeljujemo pet nagrada po kategoriji, od kojih je jedna prva nagrada, a ostale četiri su ravnopravno druge nagrade. Nagrada je statua i diploma za prvo mjesto i diploma za druga mjesta. Nagrade dodijeljuje internacionalni žiri.

RAFI ima četiri kategorije podijeljene po dobi gledatelja:

RAFI 0-6 – za djecu do 6 godina starosti
RAFI 7-10 – za djecu od 7 do 10 godina starosti
RAFI 11-14 – za djecu od 11 do 14 godina starosti
RAFI 15-18 – za mlade od 15 do 18 godina starosti

NAGRADE
U RAFI sekciji dodijeljujemo jednu prvu nagradu po kategoriji. Nagrada je statua i diploma. Nagrade dodijeljuje žiri sastavljen od djece i mladih. Žiri može dodijeliti po jednu Specijalnu diplomu po RAFI kategoriji.

U suradnji s Uredom UNICEF Hrvatska i Uredom pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske, od 2012. godine dodjeljujemo nagradu Plavi VAFI, a za film koji najviše promiče dječja prava. Od 2018. godine spomenutom žiriju priključuje se i predstavnik Agencije za elektroničke medije preko portala medijskapismenost.hr

Jedna je prva nagrada (statua i diploma) i četiri su druge (diplome) ravnopravne druge nagrade koje su izvan kategorija festivala.

Plavi VAFI odnosi se na sekciju VAFI.

Festival svake godine ima partnera – ili zemlju ili autora ili festival koji se u sklopu popratnog programa  predstavlja na za to adekvatan način kroz projekcije, izložbe, predstavljanja, radionice, te drugih događaja. 2024. godine zemlja partner je Belgija.

VAFI – internacionalni festival animiranih filmova djece i mladih Varaždin pokrenut je u želji da od Filmsko-kreativnog studija VANIME, Varaždina, ali i Hrvatske, učinimo mjestom gdje će djeca, mladi, profesionalci, naši gosti, ali i svi zaljubljenici u animirani film moći izmjenjivati svoja iskustva te stvoriti nova prijateljstva van granica države, mjestom gdje će djeca i mladi moći uživati u filmovima, naučiti nešto novo i istovremeno se međusobno družiti. Tako će biti zasjenjena sama svrha većine festivala i stvoriti okolinu gdje će VAFI biti festival filmova, animacije, djece i mladih, a ne samo nagrada.

VAFI promovira isključivo univerzalne i trajne vrijednosti te stvaralaštvo djece i mladih. VAFI 5 nadopunjen je i animiranim filmovima rađenim upravo za njih – za djecu i mlade, a nastavlja i dalje sa širenjem horizonata predstavljajući razne oblike i mogućnosti animacije koje prezentira kroz partnera festivala. VAFI također promiče dječja prava kroz nagradu PLAVI VAFI koja se dodjeljuje za film koji najviše promiče dječja prava.

Spoj “velikih” i “malih” animatora prilika je da “mali” animatori razgovaraju s “velikim” animatorima, da se druže, izmjenjuju iskustva, a ujedno se vrijedni članovi VANIME, organizator VAFI-ja direktno uključiti u prosudbu i ocjenjivanje najboljih animiranih filmova za djecu i mlade. Specifična je to situacija gdje će djeca animatori ocjenjivati odrasle kolege, dok će odrasli ocjenjivati djecu i mlade.

Dio VAFI-ja koji predstavlja animirane filmove OD djece i mladih od 5. VAFI-ja nosi ime JUNIOR, dok se dio animiranih filmova ZA djecu i mlade zove SENIOR. Od 9 VAFI-ja, kategorija SENIOR se mijenja u kategoriju RAFI koja se odvija prvih 3 dana u Rijeci.