Nakon što je prošlog tjedna dio festivala održano u Rijeci,  sinoć je u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4 u Varaždinu i službeno otvoreni 13. VAFI & RAFI – Internacionalni  festival animiranog filma djece i mladih. Projekcije animiranih filmova u kinu Gaj, izložba u podrumu P4, tri kreativne radionice za djecu i ostali popratni programi varaždinskog dijela festivala u organizaciji VANIME  traju do nedjelje, 5. lipnja.

Festival je u Varaždinu započeo u četvrtak u jutarnjim satima projekcijama pobjedničkih animiranih filmova za djecu s RAFI sekcije u kinu Gaj. Nakon dvije godine organizacije festivala pod pandemijskim uvjetima, varaždinsko kino je bilo dupkom ispunjeno, a u narednim danima djecu i mlade očekuje još šest službenih festivalskih projekcija u kojima se natječu filmovi u VAFI sekciji. Ipak, VAFI je službeno započeo u četvrtak, 2. lipnja, a prisutnima su se tom prilikom obratili pročelnica za društvene djelatnosti Grada Varaždina, Danijela Vusić i direktor festivala Hrvoje Selec. Nakon protokolarnog dijela uslijedilo je otvorenje izložbe pod nazivom „Linije“ mlade animatorice i grafičke umjetnice Petre Balekić, koja je ujedno i članica glavnog žirija na festivalu. Varaždinskoj publici ona se predstavlja izborom svojih crteža ljudi nacrtanih u jednoj liniji, a mahom nastalih u javnom prijevozu. Uz Petru Balekić, na otvorenju je govorio i Ivan Mladenović, voditelj programa „Podrum ponedjeljkom“ koji VANIMA redovito održava u podrumu P4, a kojem je cilj publici predstaviti mlade afirmirane i neafirmirane vizualne umjetnike. Nestabilno vrijeme je omelo organizatore pri realizaciji koncerta u dvorištu P4, no varaždinski glazbenici Jura Geci na gitari, Emil Čovran na bubnjevima, te Vjeko Geček na basu kojima se pridružio i Zack Dust, a predvođeni Robertom Lon Johnsonom, začinili su večer glazbenom poslasticom u podrumu Centra za mlade i nezavisnu kulturu.

Podsjetimo, ovogodišnju selekciju za VAFI sekciji odradile su dvije mlade diplomirane animatorice, nekadašnje članice Filmsko-kreativnog studija VANIMA – Sara Bernat i Morana Bunić.  Za službeni program varaždinskog festivala, od 223 animirana filma odabrale su njih 100. Stručni žiri će u Varaždinu dakle imati puno posla, a uz njih će svoju odluku donijeti i tradicionalni žiri koji donosi odluku o Plavom VAFI-ju. Uz ranije spomenutu animatoricu Petru Balekić u ovogodišnjem VAFI žiriji još su i animatorica iz Bugarske, prošlogodišnja dobitnica RAFI nagrade Radost Neykova te Alena Čadová, producentica prijateljskog festivala Animanie, predstavnica Republike Češke koja je ujedno i zemlja partner ovogodišnjeg festivala. Ovo je deseta godina od kada se na festivalu dodjeljuje nagrada Plavi VAFI i to filmovima koji najviše promiču dječja prava. Na čelu žirija je savjetnica Ureda dječje pravobraniteljice RH Maja Flego, a žiri još čine predstavnica Ureda UNICEF-a Hrvatske Marina Knežević Barišić i Ana Dokler, urednica portala medijskapismenost.hr.

Svi sadržaji u okviru VAFI & RAFI festivala su besplatni, a sve informacije vezane uz Festival možete pratiti na službenim internetskim stranicama festivala www.vafirafi.com ili na službenoj Facebook stranici.