Nakon što je proteklog tjedna održan RAFI dio festivala u Rijeci, organizatori sele u Varaždin gdje će biti održan VAFI dio. Riječki dio festivala je završio svečanom dodjelom nagrada u RAFI kategoriji, a publika je premijerno vidjela i kratki animirani film koji su napravili polaznici radionice tijekom festivala.

Riječka djeca i mladi proteklog su tjedna pogledali 88 animiranih profesionalnih filmova koji su bili prikazani u osam službenih projekcija. O pobjednicima je odlučivao žiri djece i mladih, njih čak dvanaest koji su ocjenjivali filmove u svojim dobnim skupinama. Tako su oni najmlađi u kategoriji 0-6 godina prvom nagradom nagradili indijski film “Tricy”, u kategoriji 7-10 godina pobijedio je kanadski film “Jesen”, u kategoriji 11-14 francuski film “Počivaj u miru” dok su srednjoškolci u kategoriji 15-18 odabrali film “Miran dan” iz Francuske.

Osim službenih projekcija održana je i radionica osnova animacije koju je vodila mlada diplomirana animatorica Mateja Štefinščak koja se riječkoj publici ujedno predstavila izložbom radova “Nigdar ni bilo” koja prikazuje nastanak njenog istoimenog nagrađivanog animiranog filma. Publika je vidjela i izbor čeških animiranih filmova, a zainteresirana javnost prisustvovala je predstavljanju nove knjige “Film u školi” u izdanju Hrvatskog filmskog saveza. Knjigu su predstavili autorica dr. sc. Ana Đordić, dr. sc. Dejan Durić te voditeljica izdavaštva Hrvatskog filmskog saveza i urednica Diana Nenadić. Sav program festivala je održan u riječkoj Dječjoj kući u art-kvartu “Benčić” pod organizacijom javne ustanove u kulturi Art-kinom pod produkcijskom palicom Dine Ožanić, suradnice za obrazovne programe Art-kina.

Rezultate RAFI sekcije možete preuzeti OVDJE