Početkom prosinca prošle godine otvoreni je poziv za prijavu animiranih filmova na jubilarno deseto izdanje VAFI & RAFI – internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih kojem će ponovno gradovi domaćini biti Varaždin i Rijeka. Ukupno je na ovogodišnji Festival pravilno prijavljeno 836 animiranih filmova iz više od sedamdeset zemalja svijeta! U sekciji VAFI prijavljeno je 298 animiranih filmova koje su radila djeca i mladi, dok je u sekciji RAFI prijavljeno 538 profesionalnih filmova za djecu i mlade.


Selekcijsku komisiju VAFI sekcije čine Ana Đordić, profesorica kroatistike i filozofije, nastavnica hrvatskog jezika i filmske umjetnosti u zagrebačkoj XIII. gimnaziji i Varaždinac Kristijan Petrović Kiki, karikaturist i strip crtač koji je radio i u Zagreb filmu kao animator. Filmovi će biti prikazani u Varaždinu u šest službenih projekcija i to u tri kategorije prema dobi autora (MINI, MIDI i MAXI).

U RAFI sekciji selektorice su Dubravka Kalinić Lebinec, osnivačica VANIME, Ana Sever,  izvršna producentica varaždinskog djela festivala i Barbara Zupičić, izvršna producentica riječkog djela festivala. Filmovi će biti prikazani u Rijeci u osam službenih projekcija i to u četiri kategorije, prema dobi gledatelja kojima su filmovi namijenjeni (0-6, 7-10, 11-14 i 15-18).

Organizatori su prilikom prijava na ovogodišnje jubilarno izdanje festivala predstavili novu službenu internetsku stranicu koju  su izradili članovi udruge MOP Sveučilišta Sjever – Fran Mubrin, Jakov Košćak i Mario  Janković. 

10. VAFI & RAFI festival organiziraju Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina i Art-kino iz Rijeke u suorganizaciji POU Varaždin, kina Gaj, Hrvatskog filmskog saveza, ASIFA Hrvatske i Koncertnog ureda Varaždin. Prvi dio bit će održan u Rijeci, dok će kraj tjedna standardno Varaždin pretvoriti u centar dječje animacije. Organizatori dovršavaju program u partnerstvu s Kanadom, ovogodišnjom zemljom partnerom, a u tijeku su i finalne pripreme vezane uz realizaciju samog Festivala koji će biti održan od 27. svibnja do 2. lipnja. Sve nadolazeće informacije možete pratiti na službenim internetskim stranicama festivala www.vafirafi.com ili na službenoj Facebook stranici.